۱۳۹۴ فروردین ۶, پنجشنبه

ایران عملیات نظامی عربستان در یمن را محکوم کرد

ایران عملیات نظامی عربستان در یمن را محکوم کرد

  • 26 مارس 2015 - 06 فروردین 1394
حملات هوایی عربستان تلفات و خساراتی در پی داشته است
دولت ایران عملیات نظامی عربستان سعودی علیه مواضع مخالفان رئیس جمهوری یمن را محکوم کرده و مقامات سعودی از حمایت شماری از کشورهای عرب و مسلمان از این عملیات خبر داده‌اند.
مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران حمله نیروی هوایی سعودی به مناطق تحت تسلط شبه‌نظامیان حوثی در یمن را که از ساعات اولیه بامداد جمعه، ٦ فروردین (٢٦ مارس) آغاز شده، محکوم کرده و گفته است که این عملیات "منجر به کشته و زخمی شدن تعدادی از مردم بی‌گناه یمن شده است."
خانم افخم اقدام عربستان را "گامی خطرناک و مغایر با مسئولیت‌های بین‌المللی در احترام به حاکمیت ملی کشورها" دانسته و افزوده است که توسل به عملیات نظامی علیه یمن، که "درگیر بحران داخلی و مقابله با تروریسم می‌باشد، موجب گسترش دامنه بحران" خواهد شد. وی خواستار توقف فوری حملات هوایی و سایر اقدامات جنگی "علیه کشور و مردم یمن" شده و هشدار داده است که "این تجاوز نتیجه‌ای جز گسترش تروریسم و افراطی‌گری نخواهد داشت و نا‌امنی را به کل منطقه تسری خواهد داد."
همچنین، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در گفتگو با شبکه خبری العالم، متعلق به جمهوری اسلامی، خواستار توقف فوری عملیات نظامی عربستان در یمن شده و گفته است که "این عملیات، منطقه را گرفتار تنش هر چه بیشتر خواهد کرد."
به گزارش خبرگزاری فارس، علاء الدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران نیز حکومت عربستان را به "بی‌توجهی و بی‌مسئولیتی به مشکلات امت اسلامی" متهم کرده و هشدار داده است که "دود آتش جنگ یمن به چشم عربستان خواهد رفت." وی آمریکا را نیز در این حمله دخیل دانسته و گفته است "بدون شک عربستان و تعدادی کشورهای شورای همکاری نیز بدون مجوز آمریکا دست به این آتش‌افروزی نمی‌زدند و این اختیار را ندارند."
همزمان، رسانه‌های خبری در ایران در گزارش‌های خود، از هجوم گسترده نیروی هوایی عربستان با حمایت برخی دیگر از کشورهای عرب، از تلفات این حملات و آمادگی "مردم یمن" برای مقابله با مهاجمان خبر داده‌اند. از جمله خبرگزاری جمهوری اسلامی به نقل از منابع گروه انصارالله یمن، کشته شدن رهبران این گروه در عملیات هوایی عربستان را تکذیب کرده و گفته است که غیرنظامیان یمنی و تعدادی زن و کودک قربانی این حملات بوده‌اند.
موضع دولت سعودی
مقامات عربستان سعودی گفته‌اند که عملیات نظامی در یمن، موسوم به "توفان قاطع" را با همکاری کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس آغاز کرده‌اند. اعضای این شورا عبارتند از عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین، عربستان، عمان، قطر و کویت که همگی به استثنای عمان، با صدور اطلاعیه‌ای در روز پنجشنبه، اعلام کردند که عملیات نظامی در یمن به درخواست عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری یمن و دولت مشروع و قانونی این کشور صورت می‌گیرد. در این اطلاعیه آمده است که ادامه آشوب و درگیری داخلی در یمن می‌توانسته منطقه را ناامن کند.
در این اطلاعیه، متن نامه منصور هادی خطاب به رهبران هر شش کشور عضو شورای همکاری آورده شده که در آن، شورشیان حوثی به قیام علیه دولت قانونی و اقدام علیه موازین بین‌المللی متهم شده‌اند. وی گفته است که حوثی‌ها از مذاکره با دولت و سایر گروه‌های یمنی برای یافتن راه حلی مسالمت آمیز و استقرار آرامش در این کشور خودداری ورزیده و دولت قانونی را سرنگون کرده‌اند. وی با اشاره به پیشروی شبه‌نظامیان حوثی برای تصرف مناطق جنوبی یمن، این گروه را گناهکار و خائن توصیف کرده است.
خبرگزاری دولتی عربستان همچنین گفته است که علاوه بر پنج عضو شورای همکاری خلیج فارس، کشورهای مصر، مراکش، اردن، سودان، تشکیلات خودگردان فلسطینی، ترکیه و پاکستان آمادگی خود را برای حمایت یا مشارکت در عملیات توفان قاطع اعلام کرده‌اند. این خبرگزاری همچنین اطلاعیه شورای علمای عربستان را نیز منتشر کرده که در آن، ضمن حمایت از عملیات جاری در یمن، آمده است که این اقدام برای حفاظت از جان و مال و ناموس مردم یمن و همچنین تضمین امنیت "سرزمین حرمین شریفین" ضرورت داشته است. به گزارش منابع خبری سعودی، فرماندهی عملیات در یمن را امیر محمد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان شخصا بر عهده دارد.
حوثی‌ها عملا حکومت یمن را در دست گرفته‌اند
بحران یمن
بحران کنونی یمن از ماه سپتامبر و زمانی آغاز شد که شبه‌نظامیان حوثی، که خود را گروه انصارالله می‌نامند، با تصرف صنعا، پایتخت، عملا قدرت را در دست گرفتند و عملا اختیارات منصور هادی را از او سلب کردند. رئیس جمهوری یمن سپس به عدن در جنوب این کشور گریخت. در روزهای اخیر بین نیروهای وفادار به علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری سابق که با حوثی‌ها متحد شده، و واحدهای ارتشی وفادار به منصور هادی درگیری‌های سنگین روی داده و برخی منابع گفته‌ بودند که رئیس جمهوری به خارج گریخته است. عملیات نظامی عربستان علیه یمن در حالی آغاز شد که شبه‌نظامیان حوثی برای تصرف عدن رهسپار این بخش از یمن شده‌بودند.
عبد ربه منصور هادی در اوایل سال ٢٠١٢ میلادی و پس از کناره‌گیری علی عبدالله صالح از سمت ریاست جمهوری به این مقام انتخاب شد. برنامه اعلام شده او تقویت وحدت ملی و تحکیم نهادهای سیاسی لازم برای استقرار دموکراسی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی بعدی بود. علی عبدالله صالح از سال ١٩٧٨ رهبری جمهوری یمن (یمن شمالی) و از سال ١٩٩٠ و وحدت یمن شمالی و یمن جنوبی، سمت ریاست جمهوری یمن متحد را در دست داشت. در اوایل سال ٢٠١١ و در جریان بهار عربی، پایتخت یمن شاهد تظاهرات اعتراضی بود که به خشونت و درگیری و سرانجام اجبار عبدالله صالح به کناره‌گیری از ریاست جمهوری منجر شد. حوثی‌ها از جمله مخالفان عبدالله صالح بودند.
حوثی‌های یمن یک گروه زیدی مذهب هستند که در سال ٢٠٠٤ عملیات مسلحانه علیه دولت را آغاز کردند. مقامات یمنی طی این سال‌ها، بارها حکومت جمهوری اسلامی را به حمایت و حتی کمک مالی و نظامی به حوثی‌ها متهم کرده‌اند و به همین دلیل هم، برخی ناظران وضعیت کنونی یمن را حاصل "جنگ نیابتی" بین حکومت روحانیون شیعه در ایران و حکومت خاندان سلطنتی وهابی در عربستان و متحدان آن می‌دانند. ایران همواره کمک نظامی به حوثی ها را تکذیب کرده است.
جمعیت یمن به حدود ٢٤ میلیون نفر می رسد که حدود ٦٠درصد آنان مسلمانان سنی و حدود ٣٥ درصد شیعیان هستند که اکثر آنان را شیعیان زیدی مذهب تشکیل می‌دهند.
عربستان گفته است که به درخواست رئیس جمهوری و دولت قانونی یمن دست به حمله زده است
فرماندهی عملیات عربستان در یمن را وزیر دفاع عربستان بر عهده گرفته است
تسلط حوثی‌ها بر صنعا و نحوه رفتار آنان با مردم تظاهرات مخالفان را نیز در پی داشته است

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر