عملیات نظامی در یمن؛ قدردانی عربستان از مصر و هشدار ترکیه به ایران
- 9 ساعت پیش
عملیات نظامی ائتلاف به رهبری عربستان در یمن ادامه دارد و مقامات سعودی از کمک و حمایت سایر کشورها، به خصوص نیروی دریایی مصر قدردانی کردهاند. همزمان، رئیس جمهوری ترکیه ضمن حمایت از حمله ائتلاف به یمن، از ایران خواسته است از یمن "خارج شود."
حملات هوایی کشورهای عضو ائتلاف علیه نیروهای حوثی و متحدان آنان در یمن در روز جمعه، ٧ فروردین (٢٧ مارس) ادامه داشته و منابع خبری از خسارت به مواضع حوثیها و همچنین تلفات غیرنظامی این حملات خبر دادهاند.
همزمان، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، ضمن حمایت از عملیات ائتلاف در یمن و وعده کمک تدارکاتی احتمالی به این عملیات، ایران را به مداخله در امور یمن متهم کرده و از جمهوری اسلامی و "تروریستها" خواسته است از یمن خارج شوند. وی گفته که ایران "در صدد تسلط بر خاورمیانه است" و افزوده است که حکومت ایران باید درک کند که "چنین وضعیتی تحمل نخواهد شد" و باید نیروهای خود را از "یمن، سوریه و عراق" خارج کند.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در واکنش به اظهارات آقای اردوغان گفته است: "کسانی که با اشتباهات استراتژیک و سیاستهای بلندپروازانه خود، خسارات جبران ناپذیری به بار آوردهاند بهتر است با اتخاذ سیاستهای مسئولانه از ظرفیت موجود جهت ایجاد آرامش و همگرایی منطقه استفاده کنند." برخی رسانه ها و تحلیلگران جمهوری اسلامی حمایت دولت ترکیه از مخالفان بشار اسد در سوریه را سیاستی شکست خورده خوانده و گاه آقای اردوغان را متهم کردهاند که در صدد احیای امپراتوری عثمانی است.
آقای ظریف گفته که ایران برای روابط استراتژیک خود با ترکیه اهمیت زیادی قایل است و افزوده است که کشورهای منطقه باید برای بازگرداندن ثبات به یمن همکاری کنند. قرار است آقای اردوغان در آینده نزدیک از ایران دیدن کند و مقامات ترکیه گفتهاند در این برنامه تغییر ندادهاند.
عملیات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان از ساعات اولیه روز پنجشنبه آغاز شده و به گفته مقامات سعودی، یکصد هواپیمای متعلق به نیروی هوایی عربستان، سی هواپیما از نیروی هوایی امارات، پانزده هواپیما از کویت و بحرین و ده هواپیما از قطر به انجام این عملیات اختصاص یافتهاند. به گفته مقامات سعودی، نیروی هوایی اردن، مراکش و سودان و همچنین نیروی دریایی مصر و پاکستان آمادگی خود را برای مشارکت در این جنگ اعلام داشتهاند.
منابع سعودی گفتهاند که چند فروند کشتی متعلق به نیروی دریایی مصر به منظور تامین امنیت خطوط کشتیرانی به منطقه اعزام شدهاند اما برخی ناظران معتقدند که یکی از ماموریتهای این کشتی ها جلوگیری از حمل کمکهای نظامی به خصوص از سوی ایران برای شورشیان مخالف دولت یمن است. در عین حال، خبرگزاری مصری "خاورمیانه" به نقل از سخنگوی وزارت خارجه این کشور تاکید کرده که مصر در نظر ندارد در عملیات زمینی احتمالی در یمن شرکت کند.
در مورد هدف ها و دامنه عملیات ائتلاف به رهبری عربستان در یمن نظرات متفاوتی ابراز شده است.
ریاض یاسین، وزیر امور خارجه یمن در مصاحبه با بیبیسی گفته است که در صورت توقف پیشروی نیروهای حوثی به سوی مناطق جنوبی یمن و شهر عدن، حملات هوایی ائتلاف متوقف خواهد شد. آقای یاسین که برای شرکت در اجلاس اتحادیه عرب در قاهره به سر میبرد، افزوده است که احتمال توقف عملیات جنگی "طی روزها و حتی ساعات آینده" وجود دارد.
وزیر خارجه یمن گفته است که دولت آن کشور از دخالت نظامی خارجی خرسند نیست اما درخواست کمک از خارج به دلیل "عملیات تجاوزکارانه" حوثیها ضرورت یافته است. وی بار دیگر ایران را به حمایت مستقیم از شورشیان حوثی متهم کرده است.
در مقابل، سخنگوی نیروهای ائتلاف گفته است که عملیات جاری "تا زمانی که لازم باشد" ادامه خواهد یافت هر چند تاکید کرده که در حال حاضر، در نظر نیست واحدهای زمینی به یمن اعزام شوند. سفیر سعودی در آمریکا نیز گفته است که هدف ائتلاف، بازگرداندن دولت قانونی و مشروع یمن به قدرت است و در این راستا "به هر اقدام لازم" دست خواهد زد. برخی کارشناسان نظامی نیز معتقدند که در صورتی که نیروهای مخالف دولت یمن به طور کامل از میان نرود، ممکن است ائتلاف به رهبری عربستان پس از چند روز بمباران سنگین مواضع و زرادخانههای آنها، به اعزام واحدهای زمینی احتمالا از طریق بندر عدن مبادرت ورزد.
روز گذشته، عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری یمن، وارد عربستان سعودی شد. منصور هادی در سال ٢٠١٢ به ریاست جمهوری یمن انتخاب شد اما در سپتامبر سال گذشته و پس از تصرف صنعا، پایتخت، توسط شورشیان حوثی، سرانجام ناگزیر شد به عدن در جنوب یمن بگریزد. در روزهای اخیر، گزارشهایی از حملات نیروهای علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری سابق و متحد جدید حوثیها، به واحدهای نظامی وفادار به دولت و همچنین پیشروی چند هزار تن از افراد مسلح حوثی به سوی عدن و فرار رئیس جمهوری از این شهر انتشار یافته بود.
مقامات ایرانی ضمن محکوم کردن عملیات نظامی ائتلاف به رهبری عربستان در یمن، هرگونه دخالتی در جنگ داخلی آن کشور را تکذیب کردهاند.
با توجه به شرایط منطقه و خصومت حکومت روحانیون شیعه در ایران با حکومت خاندان سلطنتی وهابی در عربستان، برخی ناظران نگران بروز درگیریهای فرقهای در منطقه هستند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر