رهبران غربی خواستار روشن شدن اهداف عملیات هوایی روسیه در سوریه هستند
+1
رأی دهید
-2

روز جمعه، ۱۰ مهر (۲ اکتبر)، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و فرانسوا اولاند، ولادیمیر پوتین و پترو پورشنکو، رئیسان جمهوری فرانسه، روسیه و اوکراین برای بررسی وضعیت اوکراین در نشستی در پاریس شرکت میکنند اما انتظار میرود آغاز عملیات هوایی روسیه در داخل خاک سوریه به عنوان مهمترین موضوع روز در حاشیه این اجلاس مطرح شود و رهبران آلمان و فرانسه این مساله را با رئیس جمهوری روسیه مطرح کنند.
این نخستین سفر خارجی ولادیمیر پوتین و ملاقات او با رهبران غربی از زمان آغاز عملیات هوایی آن کشور در سوریه است.
از روز چهارشنبه این هفته، هواپیماهای نیروی هوایی روسیه مستقر در پایگاههایی در خاک سوریه به بک رشته حملات هوایی در برخی نقاط این کشور مبادرت کرده و گفتهاند که هدف آنان انهدام مواضع شبهنظامیان گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) بوده است. با اینهمه، به گفته مقامات آمریکایی به نظر میرسد که حملات هواپیماهای روسی بدون هدفگیری مشخص صورت می گیرد و ضمن وارد کردن خسارات و تلفات سنگین غیرنظامی، به تضعیف بنیه نظامی داعش کمک چندانی نمیکند.
برخی منابع مخالف دولت سوریه نیز گفتهاند که هواپیماهای روسی گروههای مسلح مخالف بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه و مناطق غیرنظامی را بمباران کرده و تلفات سنگین غیرنظامی برجای گذاشتهاند.
روز گذشته، جان مککین، نماینده مجلس سنای آمریکا، گفت که جتهای جنگنده روسیه گروههایی را هدف قرار میدهند "که ما آنها را تجهیز کرده و امکانات مالی در اختیارشان گذاشتهایم." همچنین گروه موسوم به صقور الجبل، که به عنوان یک گروه "میانه رو" مخالف بشار اسد شناخته شده، گفته است که هواپیماهای روسی عمدا نفرات این گروه را بمباران کردهاند. دولت و رسانههای سوریه، و همچنین مقامات و رسانههای دولتی روسیه و ایران، تمامی مخالفان حکومت بشار اسد را "تروریست" میخوانند و مشخص نیست که آیا هدف اعلام شده دولت روسیه در حمله هوایی به مواضع "تروریستها" دقیقا به چه معنایی بوده است.
مخالفان حکومت سوریه با انتشار تصاویری، هواپیماهای روسی را به حمله به مواضع خود و مناطق غیرنظامی متهم کردهانداحتمال دارد در جریان اجلاس پاریس در روز جمعه، رهبران غربی این سئوال را مطرح کنند که آیا هواپیماهای روسی به جای حمله به داعش، عمدا سایر نیروهای مخالف بشار اسد را بمباران میکند و آیا هدف از این حملات، کمک به ارتش سوریه در مقابله با مخالفان میانهرو بشار اسد است؟ مقامات روسیه گفتهاند که عملیات نظامی در سوریه تا زمانی که ارتش دولتی این کشور قادر به مقابله با "تروریستها شود" ادامه خواهد داشت.

از تابستان گذشته، ائتلافی از کشورهای غربی و عربی به یک رشته حملات هوایی علیه مواضع نیروهای داعش در عراق و سوریه دست زدهاند و کفتهاند که این حملات توانایی این نیروها در درگیری با ارتش سوریه را کاهش داده است. به این ترتیب، این احتمال مطرح شده که ممکن است روسیه با حمله عمدی به سایر مخالفان حکومت سوریه، در نظر دارد آن دسته از مخالفان بشار اسد را که در معرض حملات هوایی کشورهای ائتلاف قرار ندارند تضعیف کند و به این وسیله، باعث تفوق نظامی ارتش سوریه شود.
رئیس جمهوری فرانسه گفته است که روسیه باید صرفا مواضع داعش را هدف قرار دهد و از جهتگیری در جنگ بین نیروهای دولتی و سایر مخالفان بشار اسد خودداری ورزد. وی افزوده است: "هر حمله نظامی در سوریه، بدون توجه به اینکه توسط چه کسی انجام میگیرد باید منحصرا با نیت انهدام قوای دولت اسلامی صورت پذیرد."
وبسایت وزارت دفاع روسیه تصاویر هوایی را از برخی مناطق مورد حمله منتشر کرده استعلاوه بر مقامات غربی، برخی دیگر از کشورها نیز نسبت به نیت روسیه در ورود به جنگ داخلی سوریه ابراز نگرانی کردهاند. روز گذشته وزیر خارجه ترکیه گفت که اطلاعات مربوط به حمله هوایی روسیه به مخالفان بشار اسد به جای مواضع داعش "باعث نگرانی عمیق" است.

در مقابل، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، با تاکید بر همسویی اهداف کشورش و کشورهای غربی در سوریه، گفت که روسیه و آمریکا در حمله به مواضع دولت اسلامی و گروه جبهه نصرت هدف واحدی را دنبال میکنند. روز گذشته، وزارت خارجه ایران نیز از آغاز عملیات هوایی روسیه استقبال کرد و آن را اقدامی در تضعیف "تروریستهای" مخالف حکومت بشار اسد دانست.
جنگ داخلی سوریه از حدود چهار سال و نیم پیش آغاز شد و تا کنون بیش از ۲۵۰ هزار کشته و یک میلیون زخمی برجای گذاشته که اکثر آنان شهروندان غیرنظامی سوریه هستند. این جنگ خسارات عمدهای را نیز به زیرساختهای شهری سوریه وارد آورده و چند میلیون تن از جمعیت آن کشور را در داخل و خارج آواره کرده است.
برخی منابع غربی گفتهاند هدف روسیه از میان بردن مخالفان میانهرو اسد در پوشش مقابله با دولت اسلامی استاین جنگ در پی برگزاری تظاهرات اعتراضی در بهار سال ۲۰۱۱ آغاز شد. هدف تظاهرکنندگان، درخواست از بشار اسد برای انجام اصلاحات سیاسی و مبارزه با فساد در تشکیلات حکومتی بود اما ارتش این کشور برای جلوگیری از برگزاری تظاهرات وارد عمل شد که به کشته شدن تعدادی از معترضان منجر گردید. در ماههای بعد، گروهی از نظامیان ناراضی "ارتش ملی سوریه" را با هدف حفاظت از تظاهرکنندگان در برابر حملات نیروهای دولتی تشکیل دادند که به تدریج به درگیری گسترده بین دو طرف منجر شد و زمینه ورود گروههای مختلف مسلح، از جمله داعش به صحنه درگیری را فراهم آورد.

مخالفان دولت سوریه نیروهای دولتی به خصوص هواپیماها و هلیکوپترهای ارتش را به حمله به مناطق غیرنظامی متهم میکنند اما مقامات دولتی تاکید دارند که نقاطی هدف قرار میگیرند که شبه نظامیان مخالف در آنها حضور دارند و از آنان حمایت میشود.
کشورهای غربی و مخالفان حکومت بشار اسد تاکید دارند که راه حل بحران کنونی باید شامل کنارهگیری وی از قدرت باشد اما دولت سوریه و دولتهای روسیه و ایران اصرار میورزند که هیچ راه حلی را بدون ادامه زمامداری بشار اسد نمیپذیرند. به این ترتیب، موقعیت بشار اسد به مهمترین مانع در برابر پایان دادن به جنگ داخلی سوریه تبدیل شده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر