لاریجانی: تغییر نگاه به آمریکا ممکن است
رئیس مجلس ایران در مصاحبه با "سیانان" توافق هستهای را قابل قبول خواند و تغییر نگاه به آمریکا را به شرط رویکرد واقعبینانهتر این کشور ناممکن ندانست. فرمانده سپاه اما پایان دشمنی با آمریکا را نگرانی اصلی خوانده است.
علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران در گفتوگو با کریستین امانپور در شبکه تلویزیونی "سیانان" به بحث برجام، مخالفتها در کنگره آمریکا با توافق هستهای، مناسبات دو کشور و مسائل منطقه پرداخت.
رئیس مجلس ایران که برای شرکت در چهارمین دور اجلاس رؤسای مجلس عضو اتحادیه بینالمجالس جهان در نیویورک به سر میبرد، ابراز امیدواری کرد که بحث برجام در مجلس و شورایعالی امنیت ملی ایران تا یک ماه دیگر به نتیجه برسد.
لاریجانی گفت آمریکا در مذاکرات اتمی زورگویی کرد اما ایران توانست برخی از خواستهای خود را در سند نهایی بگنجاند: «به طور کلی توافق هستهای، خوب و قابل قبول است.» او افزود این واقعیت ندارد که توافق بیشتر به نفع ایران است و کنگره آمریکا در این مورد اغراق میکند.
رئیس مجلس ایران در باره احتمال تغییر تعبیر "شیطان بزرگ" در ادبیات سیاسی ایران، به جنگطلبی و پشتیبانی آمریکا از منازعات منطقه و جنگ هشت ساله ایران و عراق اشاره کرد و نگاه منفی مردم ایران به این رفتارها را مسئلهای درست و طبیعی خواند.
لاریجانی در عین حال گفت: «اگر آمریکا تصمیم بگیرد رویکرد واقعبینانهتری در قبال ایران در پیش بگیرد، امکان تغییر نگاهها وجود دارد.»
یک روز قبل از سخنان لاریجانی، فرمانده سپاه پاسداران از برگزاری یک مانور نظامی "به منظور آمادگی برای مقابله با تهدیدات دفاعی- امنیتی" خبر داده و گفته بود که نگرانی اصلی نه از تهدیدهای نظامی که از "تمام شدن" دشمنی با آمریکاست.
بیشتر بخوانید: رزمایشی جدید و "نگرانی" از رفع دشمنی با آمریکا
محمدعلی جعفری در بیان تفسیرهای موجود از توافق هستهای گفته بود این که کسانی فکر کنند دشمنی آمریکا با ما تمام شده یا کاهش پیدا کرده و راههایی با این نگاههای سادهاندیشانه به دشمن باز شود، نگران کننده است. روی سخن او با حسن روحانی بود که سوم شهریور گفته بود بعد از ۲۳ ماه تلاش و مذاکره توسط دیپلماتهای ملت به نقطهای رسیدیم که توانستیم سایه جنگ را از سر مردم برداریم.
رهبر جمهوری اسلامی نیز در ۲۶ مرداد یادآوری کرده بود که "نظام سلطه" و در راس آن آمریکا مصداق عینی و مفهوم کامل "دشمن" است. خامنهای در مجمع جهانی اهل بیت گفت اجازه نفوذ اقتصادی، فرهنگی یا حضور سیاسی آمریکا در ایران را نمیدهد.
بیشتر بخوانید: خامنهای: آمریکا مصداق عینی و کامل مفهوم دشمن است
تاکید دوباره بر حمایت از اسد
لاریجانی از رویکرد ایران و حزبالله لبنان در بحران سوریه دفاع کرد و گفت در غیر اینصورت، بحران وسیعتری در منطقه به وجود میآمد. او مدعی شد که نگاه "راهبردی و عمیق" ایران از پیشرفت "دولت اسلامی" و جبهه النصره در منطقه جلوگیری کرد. او بار دیگر موضع جمهوری اسلامی در قبال سوریه را تکرار کرد و از ضرورت تشکیل دولت وحدت ملی در این کشور سخن گفت.
بیشتر بخوانید: رفسنجانی: بازگشایی سفارت آمریکا غیر ممکن نیست
لاریجانی با نظر به ابراز نگرانی عربستان سعودی از توافق هستهای و پیامدهای آن عنوان کرد که برخی کشورهای منطقه مشکلات داخلی خود را پشت ایرانهراسی پنهان میکنند.
او تاکید کرد که ایران سابقه تاریخی در حمله به کشورهای عربی ندارد: «اگر این کشورها واقعا قبول دارند که میخواهند امنیت پایدار و ثبات سیاسی داشته باشند، می توانند وارد ترتیباتی شوند که از نظر سیاسی، اقتصادی و امنیتی با هم کار کنیم.»
او در پاسخ به سوالی پیرامون تصور حمله به اسراییل از سوی ایران، پیشنهاد رهبر ایران در برگزاری رفراندوم تعیین سرنوشت کشمکش خاورمیانه را مطرح کرد و گفت: «به نظر من این پیشنهاد با اصول دمکراتیک در ساختار این جهان کاملا انطباق دارد که در میان یهودیها، مسلمانها و مسیحیها رفراندومی برای سرنوشت آنها برگزار شود.» .
رسانههای ایرانی این پرسش کریستین امانپور را، سفارشی و جهتدار خواندهاند.
سرنوشت جیسون رضاییان
لاریجانی در مورد زندانیان آمریکایی در ایران نیز گفت که جمهوری اسلامی علاقهای به نگاه داشتن افراد در زندان ندارد. او گفت که اطلاع دقیقی از پرونده جیسون رضاییان ندارد و این را باید از قوه قضاییه پرسید: «در باره پرونده رضاییان نمیتوانیم از منظر قوه مقننه چیزی را به قوه قضاییه تحمیل کنیم.»
او این را هم گفت که هر کسی در هر رشتهای که هست باید در پیشگاه قانون علیالسویه باشد اما تلاشهای دیپلماتیک در این زمینه نیز مناسب است.
جیسون رضاییان، خبرنگار ۳۹ ساله واشنگتن پست متهم است به اینکه اطلاعاتی محرمانه را به کاخ سفید داده است. او این اتهام را رد میکند و میگوید تنها در عرصه روزنامهنگاری انجام وظیفه کرده است. دولت آمریکا این اتهام را "پوچ" خوانده و خواستار آزادی فوری رضاییان شده است.
غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضائيه جمهوری اسلامی ایران در آخرین کنفرانس مطبوعاتی خود از محکومیت ده ساله دو زندانی متهم به جاسوسی برای آمریکا و اسرائیل خبر داد.او نامی از جیسون رضاییان نبرده اما گمان میرود یکی از دو متهم مورد اشاره او این خبرنگار ایرانی آمریکایی باشد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر