مرگ کودکان سوری در اثر کاربرد گاز کلر اعضای شورای امنیت را 'به گریه انداخت'
- 8 ساعت پیش
فیلم ویدیوئی مرگ سه کودک سوری در اثر استنشاق گاز کلر اعضای شورای امنیت سازمان ملل را به شدت متاثر کرد.
این فیلم ویدیوئی که در جلسه شب گذشته شورای امنیت نشان داده شد حاوی تصاویر تلاش پزشکان برای نجات جان سه کودک یک، دو و سه ساله است که روز ۱۶ مارس در اثر استنشاق گاز کلر در شهرکی در استان ادلیب سوریه مصدوم شده بودند. تلاش پزشکان به نتیجه نمیرسد و هر سه کودک در برابر دوربین ویدیو، جان خود را از دست میدهند.
به گفته پزشک محلی، پدر و مادر و چند تن از خویشان این سه کودک در اثر مسمومیت با گاز کلر کشته شده بودند و این فیلم نشان میدهد که یکی از کودکان کنار جسد مادر بزرگش، جان میدهد. پزشک محلی همراه با فیلم ویدیوئی این واقعه توانسته از سوریه خارج شود و در جلسه شورای امنیت، که پشت درهای بسته تشکیل شد، حضور داشت. حاضران در جلسه گفتند که تماشای این فیلم همه را به گریه انداخت.
گاز کلر، یک ماده سمی اما دارای کاربرد صنعتی است و داشتن آن غیرمجاز نیست اما از سال ١٩٩٧، استفاده از آن در عملیات نظامی در چارچوب معاهده منع کاربرد جنگ افزارهای شیمیایی ممنوع شده است. به گفته سازمان نظارت بر منع کاربرد اسلحه شیمیایی، در جنگ داخلی سوریه هم واحدهای دولتی و هم برخی از نیروهای مخالف از گاز کلر استفاده کردهاند.
نماینده این سازمان در جلسه شورای امنیت گفت که تحقیقات انجام شده نشان میدهد که در ماجرای مرگ این سه کودک در ادلیب، گاز کلر از بشکههایی متصاعد شد که هلیکوپترهایی آنها را در محل پرتاب کرده بودند. وی گفت که در جنگ داخلی سوریه، تنها ارتش این کشور دارای هلیکوپتر است و آن را در عملیات نظامی به کار میگیرد.
سامانتا پاور، نماینده دایم آمریکا در سازمان ملل که در جلسه شورای امنیت حضور داشت، با اظهار اینکه تماشای فیلم "اشک به چشم همه آورد" از شورای امنیت خواست تا با عاملان چنین اقداماتی به شدت برخورد شود.
پیشتر، دولت سوریه به استفاده از اسلحه شیمیایی در جنگ داخلی این کشور متهم شده اما آن را تکذیب کرده و داشتن اسلحه شیمیایی را نیز مورد تایید قرار نداده بود. در سال ۲۰۱۳، دولت سوریه که با خطر حمله نظامی آمریکا مواجه بود، سرانجام ضمن اعتراف به داشتن اسلحه شیمیایی، با برچیدن زرادخانه شیمیایی خود و تحویل آن به جامعه بینالمللی موافقت کرد.
در ماههای اخیر گزارشهایی منتشر شده بود حاکی از این که طرفهای درگیر در جنگ داخلی سوریه گاز کلر به کار گرفتهاند و برخی منابع، نیروهای دولت اسلامی - داعش - را هم به چند مورد استفاده از گاز کلر در جنگ عراق متهم کردهاند.
سال گذشته، پیشنویس قطعنامهای به شورای امنیت ارائه شد که خواستار ارجاع پرونده دولت سوریه به دادگاه کیفری بین المللی به اتهام جنایت علیه بشریت و ارتکاب جرایم جنگی بود اما چین و روسیه، به عنوان متحدان اصلی حکومت سوریه، این قطعنامه را وتو کردند. نماینده آمریکا در سازمان ملل گفته است که اگر شورای امنیت در آن زمان به وظیفه خود عمل میکرد و نسبت به بروز جرایم جنگی از جمله کاربرد مواد سمی در جنگ سوریه واکنش مناسب نشان میداد، اینک شاهد مرگ کودکان خردسال نبود.
نماینده روسیه گفته است که قبل از هر اقدامی در این راستا، لازم است شواهد و دلایل انکارناپذیری از عاملان چنین اقداماتی به شورا ارائه شود.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر