۱۳۹۴ فروردین ۲۳, یکشنبه

گزارش/ فرار یک زوج جوان اروپایی از «پایتخت» داعش

.
آنها گفتند هیچ چیز، هیچ نکته مثبتی برای آنها در سوریه نبود و تمامی آن چیزی که در آنجا یافتند برخلاف چیزی بود که پیش از رسیدن گمان می‌کردند و مدام تکرار می‌کردند:"همه چیز آنجا مزخرف است"
« محبت نیوز»  -  عُمر یک دانشجو اهل یک کشور شمال افریقا در استانبول ترکیه است. او می‌گوید استانبول پایتخت اقتصادی ترکیه حالا به ایستگاهی موقت برای مردان و زنان اروپایی‌ای بدل شده است که رویای پیوستن به "داعش"را در سر می‌پرورانند. اما چند روزی است که او داستان متفاوتی را تجربه کرده است، او به تازگی به یک زوج جوان فرانسوی که مدت‌ها پیش به "رقه"پایتخت خود خوانده داعش رفته بودند کمک کرده است تا از دست گروه "دولت اسلامی"فرار کنند و به ترکیه بروند و از آنجا راهی فرانسه شوند.
به گفته تارنمای فرانس 24، عمر از آنجایی وارد این ماجرا شد که سال گذشته یکی از دختران اقوامش، به ناگهان پاریس را ترک کرد و به سوریه رفت تا به داعش بپیوندد، از آن پس عمر سعی کرد تا ردی از او پیدا کند و او را به فرانسه بازگرداند، تلاشی که تاکنون موفقیت‌آمیز نبوده است. اما در میان این جستجوها و تلاش‌ها، داستان‌های دیگری همچون نجات این زوج جوان برای او رخ داده است.
پسر 19 ساله‌ای که سال گذشته به سوریه رفته و سپس از دختر مورد علاقه خود خواسته است تا به او بپیوندد، دختر نیز به سوریه رفته است و در آنجا با هم ازدواج کرده‌اند، هر دو جوان بزرگ شده مناطق اطراف پاریس است.
همه چیز از زمانی شروع شد که یکی از اعضای خانواده من در پاریس به من خبر داد یک زوج که از دست داعش گریخته‌اند در استانبول هستند و باید از آنها حمایت کرد. من هم با آنها مرتبط شدم و به آنها کمک کردم.
این زوج رقه را با اندک وسایل و پولی ترک کرده بودند. مرد خانواده کلاشینکف خود را فروخته بود تا بتواند پول "آدم پران"را جور کند و به استانبول برسد. آنها توانسته بودند به بهانه نیاز زن باردار به درمان در ترکیه، از روسای داعش اجازه خروج بگیرند. اولین کاری که در استانبول انجام دادیم این بود که هتلی که در آن اقامت داشتند را عوض کردیم و به جای امنی رفتیم، مسلما داعش برای سر آنها جایزه گذاشته است.
در ابتدا که می‌خواستم با آنها ارتباط بگیرم کمی نگران بودم اما بعد با کمی شوخی و رفاقت جو عوض شد.
وقتی با هم یک سیگار کشیدیم من دیگر یک تروریست در مقابل خود نمی‌دیدم.
مسلما در لحظات اول حس بی‌اعتمادی بین ما بود، اما آنها به سرعت فهمیدند که تنها هدف من کمک به آنها است.
زن خیلی حرف نمی‌زد، بیشتر استراحت می‌کرد، همیشه در حال لرزیدن بود، من بارها اصرار کردم که به دکتر مراجعه کنیم و نهایتا راضی شدند که به دکتر برویم.
در ابتدا آنها به من گفتند که برای درمان زن، سوریه را ترک کرده‌اند، در میانه گفته‌هایمان احساس کردم آنها خودشان هم خیلی نمی‌دانند چرا می‌خواهند به فرانسه بازگردند اما از این مطمین بودند که باید حتما سوریه را ترک کنند. آنها گفتند هیچ چیز، هیچ نکته مثبتی برای آنها در سوریه نبود و تمامی آن چیزی که در آنجا یافتند برخلاف چیزی بود که پیش از رسیدن گمان می‌کردند و مدام تکرار می‌کردند:"همه چیز آنجا مزخرف است"
کمک به افرادی که می‌خواهند از دست داعش فرار کنند برای من تبدیل به یک وظیفه شده است
آنها چیزی که به دنبالش بودند را آنجا نیافته بودند و احساس سرخوردگی در آنها ایجاد شده بود، همین مسیله، داعش را به آنها مشکوک کرده بود. اعضای داعش به آنها به عنوان جاسوس مشکوک شده بودند و در این زمینه مورد بازجویی هم قرار گرفته بودند. آنها آینده‌ای برای خودشان و کودکشان در سوریه متصور نبودند. من فکر می‌کنم که خانواده آنها نقش بسیار مهمی در بازگرداندن آنها بازی کردند. از زمانی که آنها وارد استانبول شدند هر روز با خانواده‌هایشان حرف می‌زدند.
اما باید بگویم آنها نتوانستند دلیل قانع کننده‌ای برای بازگشتشان به من بگویند. من صادقانه به آنها گفتم اگر هدفشان از بازگشت را دقیق نگویند و واقعا ایده‌های جهادگرایانه را رها نکرده باشند من نمی‌توانم به بازگشت آنها کمک کنم. آنها حالا می‌گویند که حاضرند با دولت فرانسه همکاری کنند و به خوبی می‌دانند که در فرانسه چه چیزی منتظر آنها است.
پس از ورود به استانبول آنها بارها به کنسولگری فرانسه رفتند و کامل با اتفاقاتی که در آینده منتظر آنها است آشنا شدند. آنها به خاطر ورود غیرقانونی به ترکیه چند وقتی را در زندان گذراندند، جریمه شدند و حالا منتظر دیپورت به فرانسه هستند. دولت فرانسه در این زمینه هیچ کمک مالی و یا حقوقی به آنها نکرد.
در حال حاضر آنها در یک کمپ در ترکیه به طور جداگانه بازداشت هستند. من با مرد جوان چندباری تلفنی صحبت کرده‌ام. او می‌گوید وضعیت کمپ بسیار خشن و ناسالم است.
در کمپ توسط دستگاه اطلاعاتی ترکیه مورد بازجویی قرار می‌گیرد و هر از چند وقتی هم اجازه دارد همسرش را ببیند.
اینکه یکی از دختران اقوام نزدیک من به سوریه رفت، من را بسیار تحت تاثیر خود قرار داد و باعث شد وارد ماجرای این زوج جوان شوم. البته این اولین بار نبود که به چنین افرادی در ترکیه کمک می‌کردم. کمک به این دست افراد که می‌خواهند از دست داعش بگریزند به نوعی وظیفه و "باید"برای من بدل شده است. چند ماه پیش به طور کاملا اتفاقی در خیابان‌های استانبول با زن جوان فرانسوی‌ای برخورد کردم که او نیز می‌خواست به سوریه برود و به داعش بپیو‌ندد، آنقدر با او حرف زدم تا او را منصرف کردم. این موفقیت‌های کوچک به من انرژی و شور ادامه می‌دهند.
این ماجراها و تجارب، من را به این نتیجه رسانده است که دولت فرانسه متوجه اهمیت ماجرا نیست. زمانی که این زوج جوان برای اولین بار به کنسولگری رفتند، به آنها گفتند بروید و بعدا بیایید... سپس آنها را رها کردند تا در ترکیه به زندان بیفتند و هیچ کمکی به آنها نکردند. زمانی که زنی از اقوام من هنوز در ترکیه بود ما به کنسولگری اعلام کردیم تا در یافتن او به ما کمک کنند اما هیچ اقدامی از سوی آنها صورت نگرفت، آنها به من گفتند تنها کاری که می‌کنند این است که اطلاعاتی که دارند را در اختیار طرف ترک قرار دهند. اینگونه است که به رغم تلاش دولت فرانسه برای توقف روند پیوستن جوانان فرانسوی به داعش، همچنان بسیاری، به راحتی فرانسه را ترک می‌کنند و موفق می‌شوند به سوریه برسند.
خانم پارادل، وکیل و متخصص مبارزه با تروریسم، که وکلات ده‌ها جهادگرای بازگشته به فرانسه را بر عهده داشته است به ناظران می‌گوید:
روندی که یک فرد جهادگرا که قصد بازگشت به فرانسه را دارد باید طی کند این است که به کنسولگری فرانسه مراجعه کند و یک برگه هویتی دریافت کند. در اکثر موارد این افراد اوراق هویت اصلی خود را نابود کرده‌اند و یا گم شده‌اند. از آنجایی که آنها به طور غیرقانونی وارد خاک ترکیه شده‌اند، همانگونه که برای این زوج جوان رخ داده است. باید مدتی را در زندان در ترکیه بگذرانند. سپس آنها به سمت فرانسه دیپورت خواهند شد. آنها پس از ورود به فرانسه احتمالا به خاطر ارتباط با گروه‌های تروریستی مورد سوال و جواب قرار خواهند گرفت و نهایتا امکان دارد به چهار تا هشت سال زندان محکوم شوند.
در ژانویه سال 2015 دولت فرانسه اعلام کرد تعداد شهروندان فرانسه که به گروه‌های جهادگرا پیوسته‌اند طی سال گذشته با افزایش صد در صدی به 1281 نفر رسیده است.
طی این مدت حدود 400 نفر توانسته‌اند وارد سوریه شوند که حدود صد نفر آنها را زنان تشکیل می‌دهند.
به گزارش دولت فرانسه، حدود 200 تن از افرادی که طی سال گذشته به داعش و یا دیگر گروه‌های جهادگرا پیوسته‌اند، قصد بازگشت به فرانسه را دارند. بسیاری از آنها در بازگشت عنوان کرده‌اند از میزان تعصب مذهبی آنجا وحشت‌زده شده بودند و شرایط سخت زندگی قابل تحمل نبوده است. برخی از آنها نیز پس از زخمی شدن تصمیم به بازگشت گرفته‌اند. در اکثر موارد، این مردها هستند که تصمیم به بازگشت گرفته‌اند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر