۱۳۹۴ فروردین ۱۴, جمعه

آنچه باید درباره تفاهم هسته‌ای لوزان دانست

آنچه باید درباره تفاهم هسته‌ای لوزان دانست

  • 3 آوریل 2015 - 14 فروردین 1394
قابل کلیک
  • فردو

    ×

    تاسیسات غنی‌سازی فردو که با ایمنی بالا و زیر زمین ساخته شده بود یکی از موضوعات مورد مناقشه در پرونده هسته‌ای ایران بوده است. سانتریفوژهای فعال آن به بالاتر از دو هزار می‌رسید.
    با تفاهم لوزان و در صورت رسیدن به توافق نهایی، فردو از یک مرکز غنی‌سازی به یک مرکز پژوهشی هسته‌ای و فیزیک تبدیل می‌شود.
    مطابق سندی که آمریکا منتشر کرده ایران توافق کرده که تا پانزده سال در فردو غنی‌سازی نشود و دو سوم سانتریفوژهای آن برداشته شوند.
  • اراک

    ×

    تاسیسات آب سنگین اراک قابلیت تولید پلوتونیوم را داشت و این پلوتونیوم به میزانی بود که بیم کاربرد نظامی را پیش آورده بود.
    با تفاهم لوزان این راکتور تحقیقاتی به نحوی بازطراحی و بازسازی می‌شود که پلوتونیوم آن قابلیت استفاده نظامی نداشته باشد. بازفرآوری نخواهد شد و سوخت مصرف شده از ایران خارج می‌شود.
    مطابق سندی که آمریکا منتشر کرده قلب راکتور خراب شده و یا از ایران خارج می‌شود.
  • غنی سازی

    ×

    ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم ایران یکی از موضوعاتی بود که قدرت‌های غربی و برخی کشورها از آن ابراز نگرانی می‌کردند. ظرفیت غنی‌سازی زیاد اورانیوم با غلظت بالا به معنی توانایی ساخت بمب اتمی است و کاهش این ظرفیت تضمینی برای اینکه نمی‌توان در مدتی کوتاه به سلاح اتمی دست یافت.
    مطابق بیانیه لوزان نطنز تنها تاسیسات غنی‌سازی ایران خواهد بود.
    در سندی که آمریکا منتشر کرده گفته شده که ایران پذیرفته دو سوم سانتریفوژهای خود را کاهش دهد. همچنین ایران پذیرفته تا پانزده سال غنی‌سازی بالاتر از ۳.۶۷ نکند و ۱۰ هزار کیلو اورانیوم غنی‌شده خود را به ۳۰۰ کیلو کاهش دهد.
    ایران موافقت کرده تا پانزده سال هیچ تاسیسات غنی‌سازی جدیدی نسازد.
  • تحریم‌ها

    ×

    شورای امنیت سازمان ملل متحد، آمریکا و اتحادیه اروپا، هریک به خاطر اختلافات در پرونده هسته‌ای تحریم‌هایی را علیه ایران وضع کرده‌اند.
    تحریم‌های نفتی و بانکی آمریکا و اتحادیه اروپا در سال‌های اخیر فشار زیادی به ایران آورده است. مقام‌های ایرانی این تحریم‌ها را ظالمانه خوانده‌اند و می‌گفتند هر توافقی باید شامل لغو همه تحریم‌ها باشد.
    مطابق تفاهم لوزاناتحادیه اروپایی، اعمال تحریم‌های اقتصادی و مالی مرتبط با هسته‌ای خود را خاتمه می‌دهد و آمریکا هم اجرای تحریم‌های مالی و اقتصادی مرتبط همزمان با اجرای تعهدات از طرف ایران متوقف خواهد کرد.
    آمریکا می‌گوید تحریم‌های دیگری که به خاطر 'نقض حقوق بشر' یا 'حمایت از تروریسم' علیه ایران وضع کرده همچنان برقرار می‌مانند.
  • قطعنامه‌ها

    ×

    قطعنامه‌ای جدید در شورای امنیت سازمان ملل متحد صادر خواهد شد که در آن توافق نهایی تایید می‌شود و کلیه قطعنامه‌های قبلی مرتبط با موضوع هسته‌ای لغو می‌شود. در این قطعنامه‌ جدید برای یک دوره زمانی مورد توافق محدودیت‌های مشخصی وضع خواهد شد.
    آمریکا می‌گوید در این قطعنامه تحریم انتقال فناوریهای حساس به ایران مجددا وضع می‌شود.
  • بازرسی‌ها

    ×

    در تفاهم لوزان ایران پذیرفته که داوطلبانه پروتکل الحاقی را اجرا کند. آژانس بین المللی انرژی اتمی از فناوری‌های مدرن نظارتی استفاده خواهد کرد و دسترسی‌های توافق شده بیشتری (درباره موضوعات گذشته و حال) خواهد داشت.
    آمریکا می‌گوید ایران پذیرفته که بازرسان به همه چرخه برنامه هسته‌ای ایران دسترسی داشته باشند. همچنین مطابق آنچه آمریکا می‌گوید ایران پذیرفته که بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به هر سایت مشکوکی دسترسی داشته باشند.
  • همکاری‌ها

    ×

    کشورهای دیگر با ایران در زمینه انرژی هسته‌ای صلح آمیز مشارکت می‌کنند. این می‌تواند شامل ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای و راکتورهای تحقیقاتی شود. همچمیم در زمینه ایمنی و امنیت هسته‌ای با ایران همکاری بین‌المللی خواهد شد.
    در خصوص تاسیسات هسته‌ای فردو و اراک که کاربری فعلی آنها تغییر می‌کند، کشورهای دیگر نیز مشارکت‌هایی خواهند کرد.
کلیک کنید (تفاهم هسته‌ای لوزان به روایت بیانیه مشترک و سند منتشرشده از طرف آمریکا)
هیات‌های دیپلماتیک ایران و کشورهای ۱+۵ (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین به اضافه آلمان) به همراه نماینده اتحادیه اروپا، دیروز، پنجشنبه ۱۳ فروردین/۳ آوریل، اعلام کردند که به چارچوبی برای توافق نهایی رسیده‌اند.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بیانیه مشترکیرا خواندند که در آن رئوس چارچوبی که طرفین برای توافق نهایی به آن رسیده‌اند عنوان شده است.
پس از آن باراک اوباما و جان کری، رئیس جمهور و وزیر خارجه آمریکا، سخنرانی کردند و موارد دیگری از چارچوب توافق را اعلام کردند. آمریکا سندی(فکت شیت) منتشر کرده است که در آن جزئیاتی از آنچه آمریکا می‌گوید طرفین پذیرفته‌اند عنوان شده است.
البته ایران آنچه را که آمریکا به عنوان چارچوب توافق منتشر کرده، تایید نکرده و محمدجواد ظریف با اشاره به سند ضمیمه آمریکا گفته: راه‌حل‌ها برای همه خوب هستند. نیازی به چرخش با این سرعت و با استفاده از "فکت‌شیت‌" نیست.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر