۱۳۹۴ اردیبهشت ۲۸, دوشنبه

ظریف: پروتکل الحاقی اجازه دسترسی بی‌رویه را نمی‌دهد

ظریف: پروتکل الحاقی اجازه دسترسی بی‌رویه را نمی‌دهد

  • 18 مهٔ 2015 - 28 اردیبهشت 1394
وزیر امور خارجه ایران امروز میزبان همتای مجارستانی خود بوده است
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گفته است که پروتکل الحاقی به معاهده منع گسترش سلاح‌های اتمی اکنون در ۱۲۴ کشور در حال اجرا است و به هیچ وجه اجازه دسترسی بی‌رویه و بدون دلیل را فراهم نمی‌کند.
آقای ظریف امروز ۲۸ اردیبهشت (۱۸ مه) در یک کنفرانس خبری مشترک با وزیر امور خارجه مجارستان شرکت کرده بود.
وزیر امور خارجه ایران در این کنفرانس خبری گفت زمانی که پروتکل الحاقی در دهه ۹۰ میلادی مورد مذاکره قرار گرفت چارچوب ها برای این که دسترسی ها به اسرار نظامی و حتی اقتصادی کشورها نباشد، فراهم شد.
بر اساس تفاهمی که بر سر مفاد توافق جامع اتمی میان ایران و گروه ۱+۵ به دست آمده، قرار است ایران در توافق نهایی اتمی، پروتکل الحاقی را به صورت داوطلبانه به اجرا درآورد. این پروتکل بازرسی از تاسیسات اتمی
کشورها را آسان تر و دسترسی به مکان هایی را که آژانس با ارائه شواهد خواستار بازدید یا نمونه برداری از آنجا شود را فراهم می کند.
آقای ظریف گفته مقررات موجود در پروتکل الحاقی، مانع از سوء استفاده از این گونه دسترسی ها است ضمن این که اینها "بازرسی" نیست بلکه "دسترسی" است که بر اساس چارچوب مشخص و مدیریت شده است.
وزیر امور خارجه ایران گفته به غیر از نگرانی های امنیتی، حفاظت از اسرار صنعتی برای کشورها اهمیت دارد به همین دلیل چارچوب قانونمدی برای نظارت ها وجود دارد.
هفته گذشته ایران تفسیر یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی از پروتکل الحاقی را رد کرده بود.
بهروز کمالوندی، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفته بود "هیچ ماده‌ای در این پروتکل که صراحتا دسترسی به سایت‌های نظامی را تجویز کرده باشد وجود ندارد" و "چنانچه آژانس بنا به دلایلی که دارد، بخواهد به سایت‌های غیرهسته‌ای دسترسی داشته باشد این دلایل و مستندات را باید با کشورهای عضو در میان بگذارد و راه حلی برای آن پیدا شود."

'دسترسی مدیریت شده' در پروتکل الحاقی

در اظهار نظر دیگری، حمید بعیدی نژاد از اعضای گروه مذاکره کننده ایران گفته که "با پذیرش هیچ‌گونه نظام بازرسی از تاسیسات غیرهسته‌ای شامل تاسیسات نظامی که بنا بر تعریف با مواد هسته‌ای سر و کار ندارند موافقت نخواهیم کرد."
آقای بعیدی نژاد در صفحه اینستاگرام خود نوشته که هر گونه دسترسی به مراکز حساس غیر اتمی شامل تاسیسات نظامی اگر بخواهد انجام شود، ایران می تواند "به هنگام اعطای دسترسی به آژانس تمامی تجهیزات لازم و نواحی و فعالیت های غیر مرتبط را از چشم اعضای آژانس بپوشاند و به این وسیله امکان افشای اطلاعات محرمانه خود را به کمترین حد و به صفر برساند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر