نمایشگاه کتاب تهران زیر تیغ سانسور
نمایشگاه کتاب تهران با شعار ''خواندن، گفتوگو با جهان'' فعالیت خود را آغاز کرده است. با این حال به نظر نمیرسد انتخاب این شعار و تغییر مسئولان دولتی در ایران، در شرایط ناشران مستقل تغییر محسوسی ایجاد کرده باشد.
بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در مصلای "امام خمینی" این شهر فعالیت خود را آغاز کرده است. شعار امسال این نمایشگاه که با سخنان حسن روحانی افتتاح شد ''خواندن، گفتوگو با جهان'' انتخاب شده است.
به گزارش رسانههای خبری نمایشگاه امسال نیز با حاشیههایی همراه بوده است. از محل برگزاری نمایشگاه تا جمعآوری برخی کتابها و تعطیلی به گفته مسئولان غرفههای ''متخلف''.
مسئولان ناظر بر برگزاری نمایشگاه کتاب لیستی بلند بالا از مواردی را منتشر کردهاند که در پی آنها کتابهای ارائه شده در نمایشگاه حتی در صورت داشتن مجوز وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی، جمعآوری خواهند شد.
کتابهای ممنوعه
به گفته همایون امیرزاده، رئیس هیأت رسیدگی به تخلفات ناشران، ترویج و تبلیغ الحاد و اباحهگری، تحریف یا انکار مبانی و احکام اسلام، مخدوش کردن چهره پیامبران، امامان و بزرگان دین، ترویج چهرههای منحرف وهابیت، بهاییت و عرفانهای کاذب از جمله مواردی است که با آنها برخورد میشود.
این مقام مسئول همچنین گفت در حوزه فلسفه نیز کتابهای مروج اندیشههای پوچگرایانه، سکولاریسم و اومانیسم افراطی، ترویج و تبلیغ فرقههای صوفیه و عرفانهای شریعتستیز و التقاطی، ترویج و تبلیغ موارد خرافی مثل رمل و اسطرلاب، کفبینی، جادو و سنگشناسی جمعآوری شدهاند.
امیرزاده تصریح کرد که در حوزه علوم سیاسی، اجتماعی و تاریخی نیز ترویج آرای گروههای محارب، غیرقانونی و ضدانقلاب و همچنین دفاع از نظام سلطنتی و استبداد و تطهیر چهره منفی آنها، تخریب، توهین و اهانت به روحالله خمینی، علی خامنهای و مراجع تقلید شامل موارد تخلفات است.
رئیس هیأت رسیدگی به تخلفات ناشران همچنین میگوید با هرگونه کتابی که شامل مواردی علیه قانون اساسی و انقلاب اسلامی، ایجاد اختلاف و درگیری در میان طوایف قومی، اخلال در وحدت ملی و تمامیت ارضی کشور باشد برخورد خواهد شد.
در همین حال کتابهایی با محتوای تمسخر و تضعیف غرور ملی، روح وطندوستی و ایجاد خودباختگی در مقابل تمدن استعماری، ترویج کتاب، اصول و مبانی صهیونیسم و کلیه کتابهایی که اسراییل را به رسمیت میشناسند اجازه عرضه در نمایشگاه را ندارد.
به گفته این مسئول نظارتی در زمینه کتابهای هنری نیز، ترویج آموزههای مغایر با فرهنگ اسلامی، رواج سبکهای غیردینی در حوزه هنر، عرضه مضامین و تصاویر غیراخلاقی و همچنین تبلیغ افراد و جریانهای هنری فاسد، از جمله مواردی است که منجر به جمعآوری کتابهای عرضه شده میشود.
تنها در دو روز اول نمایشگاه ۳۹ اثر جمعآوری که تعدادی از آنها پس از بررسی برای ارائه در نمایشگاه کتاب مضر شناخته شدهاند. این گزارش اضافه میکند که برخی ناشران نیز توافق کردهاند که تعدادی از کتابهای دارای مجوز را نیز در نمایشگاه کتاب تهران ارائه نکنند.
جمعآوری یک کتاب شعر و تعطیلی یک غرفه
همایون امیرزاده گفت در راستای نظارت بر اقدامها ناشران کتاب ''منتخبی از شعرهای شاد به همراه چند عکس یادگاری'' اثر فاطمه اختصاری جمعآوری شده است.
او تصریح کرد: «از ناشر این کتاب (نشر نیماژ) که در تعداد معدود به نمایشگاه آورده شده، خواسته شد که ارائه آن را در ایام نمایشگاه متوقف کند. دلیل این تصمیم نیز این است که برخی از خواننده های خارج از کشور اشعاری از آن را خوانده اند.«
اشاره این مقام مسئول به استفاده شاهین نجفی از برخی اشعار فاطمه اختصاری است که به گفته مسئولان نشر نیماژ، در این کتاب آن آثار ارائه نشدهاند.
با وجود این رسانههای نزدیک به اصولگرایان میگویند این کتاب اشعاری توهین آمیز درباره ''دفاع مقدس'' (جنگ هشت ساله ایران و عراق) وجود دارد که همین مسئله باعث جمع آوری این اثر از سطح نمایشگاه شد.
در خبری دیگر مسئولان نمایشگاه کتاب تهران از تعطیلی غرفه انتشارات "حیان" متعلق به مهدی خزعلی خبر دادند. به گفته برگزارکنندگان نمایشگاه، غرفه این انتشارات به علت نداشتن ضوابط حضور در نمایشگاه و نرسیدن کتابهایش به حد نصاب تعطیل شده است.
مجازاتهای در نظر گرفته شده برای به اصلاح "متخلفان" نمایشگاه کتاب نیز در نوع خود قابل توجه است: جمعآوری آثار، اخطار کتبی، تعطیلی یکروزه غرفه، تعطیلی دوروزه غرفه، جمعآوری کتاب و تعطیلی غرفه تا پایان نمایشگاه از جمله مجازاتهایی است که تاکنون اجرا شدهاند.
نمایشگاه کتاب تهران تا روز ۲۶ اردیبهشت (۱۶ مه) به کار خود ادامه خواهد داد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر