۱۳۹۴ اردیبهشت ۱۹, شنبه

روحانی حمله عربستان به یمن را "اشتباهی استراتژیک" خواند

روحانی حمله عربستان به یمن را "اشتباهی استراتژیک" خواند

رئیس جمهور ایران بدون ذکر نام عربستان، دولت این کشور را "تازه‌کار" خواند و حمله هوایی این کشور به یمن را "ناجوانمردانه" دانست. به گفته روحانی عربستان در گذشته با "دلار" و حال با "بمب" کارهایش را انجام می‌دهد.
Iran Militärparade in Teheran Präsident Rohani
حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران در مراسم هفته هلال احمر در روز شنبه (۱۹ اردیبهشت/۹ مه) به شدت از سیاست‌های عربستان سعودی در قبال یمن انتقاد کرد.
حسن روحانی با اشاره به نبردهای خونین در یمن گفت که مردم این کشور مورد حمله‌ای "ناجوانمردانه" قرار گرفته‌اند. روحانی بی‌آنکه از عربستان سعودی نام ببرد افزود: « به جای آنکه به مردم فقیر یمن که یک کشور در حال توسعه است، کمک کنند دیدید که این قدرت‌های بزرگ چه کارهایی با آنها کردند. چه آموزش‌هایی به برخی دادند تا آن کشور را بمباران کنند، حتی گاهی خلبان‌های بمباران کننده نیز از جاهای دیگر هدایت می‌شدند.»
روحانی دولت عربستان سعودی را "تازه‌کار" خواند. رئیس جمهور ایران گفت: « کشوری که همیشه کارهایش را با دلار انجام داده حالا آمده که فرمانش را عوض کند و به جای دلار، بمب را انتخاب کرده و فکر می‌کند با بمب می‌تواند قدرت خود را نشان دهد و در منطقه می‌تواند تاثیرگذار باشد که این خطای بسیار بزرگ و استراتژیک است.»
استقرار تانک‌های عربستان سعودی در مرز مشترک با یمن
استقرار تانک‌های عربستان سعودی در مرز مشترک با یمن
تشدید تیرگی مناسبات ایران و عربستان سعودی
مقامات سیاسی و نظامی ایران تا کنون بارها از سیاست‌های عربستان سعودی در منطقه انتقاد کرده‌اند. علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی حملات هوایی ائتلاف بین‌المللی به رهبری عربستان به یمن را مصداق "نسل‌کشی و جنایت" خواند.
عربستان سعودی نیز متقابلاً ایران را مسئول بحران یمن می‌داند. کشورهای عربی در زمینه ارسال کمک‌های نظامی به شورشیان حوثی تا کنون بارها به ایران هشدار داده‌اند. به‌رغم گزارش سازمان ملل متحد مبنی بر ارسال تسلیحات ایران برای حوثی‌ها، مقامات جمهوری اسلامی این اتهام را رد کرده‌اند.
کارشناسان سیاسی نیز جنگ داخلی در سوریه، عراق و یمن را جنگ نیابتی میان ایران و عربستان سعودی ارزیابی می‌کنند. کشورهای عربی مدعی‌اند که ایران با حمایت از گروه‌های شیعه در این سه کشور، خاورمیانه را درگیر نزاعی مذهبی کرده است.
روحانی با انتقاد از روند کمک‌های بشردوستانه به مردم یمن افزود: «اگر یک کشور اروپایی به جای یمن گرفتار این موضوع می‌شد، صلیب سرخ جهانی و هلال احمرها چه کار می‌کردند. اصلا پل مستقیمی می‌زدند و از همانجا همه کمک‌ها را سرازیر می‌کردند. از طریق هواپیما، کشتی و ماشین، کمک‌هایشان را می‌رساندند. اما یک کشور مسلمان و به تعبیر آنان جهان سومی گرفتار این مصیبت بزرگ شده و یک همسایه برخلاف همه اصول انسانی به خانه‌ها، جاده‌ها، زمین‌ها، اقوام و فرزندانشان حمله کرده است.»
عربستان سعودی اعلام کرده است که از روز سه‌شنبه (۱۲ مه) به مدت ۵ روز در یمن آتش‌بسبرقرار خواهد شد. مقامات سعوی تصریح کردند که در صورت رعایت آتش‌بس از سوی شورشیان این مدت تمدید خواهد شد. سازمان ملل متحد نیز خواستار کمک‌رسانی به شهروندان غیرنظامی در زمان آتش‌بس یمن شده است.
مناسبات ایران و عربستان سعودی در ماه‌های اخیر به شدیداّ رو به وخامت نهاده است. دلایل تنش میان دو کشور بسیار متنوع هستند. اختلاف بر سر تعیین بهای نفت، سیاست‌‌های متفاوت در سوریه، عراق و یمن و برنامه هسته‌ای ایران از جمله مواردی‌اند که رقابت میان دو کشور را به رویارویی آشکار و نیمه‌آشکار بدل کرده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر