۱۳۹۴ اسفند ۱۹, چهارشنبه

ایران اسلامی به ارکستر سمفونیک نیاز دارد؟

ایران اسلامی به ارکستر سمفونیک نیاز دارد؟

استعفای علی رهبری، مدیر هنری و رهبر ارکستر سمفونیک تهران و خروج شتابزده او از ایران به مقصد اتریش، در رسانه‌ها بازتاب گسترده‌ای داشت.
علی رهبری، رهبر مستعفی ارکستر سمفونیک تهران
«محبت نیوز» – این پرسش پیش آمده است که آیا جمهوری اسلامی به راستی این آمادگی را دارد که هزینه لازم برای برخورداری از یک ارکستر سمفونیک با استانداردهای جهانی را تأمین کند؟ آیا ایران اسلامی اصلاً به ارکستر سمفونیک نیاز دارد؟
فروپاشی ارکستر سمفونیک تهران
به نقل از زمانه، حسین نوش‌آبادی در نشست خبری دوشنبه ۱۷ اسفند به استعفای علی رهبری اشاره کرد و گفت حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی و علی جنتی، وزیر ارشاد اسلامی موفق شدند با جلب نظر علی رهبری، ارکستر سمفونیک تهران را احیا کنند. به گفته سخنگوی ارشاد اسلامی قرارداد علی رهبری در پایان سال جاری منقضی می‌شده و لذا استعفای او پیش از انقضای مهلت قرارداد عجولانه بوده است.
علی رهبری در نامه‌ای که با عنوان «خداحافظی علی رهبری» هنگام ترک ایران برای رسانه‌ها فرستاده است، مهم‌ترین دلیل استعفای خود را وابستگی ارکستر سمفونیک تهران به بنیاد رودکی و دخالت، دلالی و رویکردهای امنیتی اعضای شورای سیاستگذاری ارکستر سمفونیک تهران و ناآشنایی آنان با موسیقی کلاسیک و عدم برخورداری آن‌ها از دانش کافی در زمینه موسیقی نامید.
پیروز ارجمند، مدیر پیشین دفتر موسیقی به روزنامه شهروند گفته است: «از همان ابتدا مشخص بود که واگذاری ارکسترها به بنیاد رودکی دیر یا زود موجب فروپاشی این ارکسترها می‌شود.»
یکی از موارد اختلاف علی رهبری با بنیاد رودکی سطح دستمزد نوازندگان، قراردادهای کاری آنان و بودجه‌ای‌ست که به ارکستر سمفونیک تهران اختصاص داده شده است.
نادر مشایخی، آهنگساز و رهبر ارکستر درباره معضل دستمزد نوازندگان گفته است: «ابتدا باید هزینه‌های داشتن یک ارکستر حرفه‌ای تأمین شود و بعد ما انتظار حرفه‌ای‌ شدن داشته باشیم. همه می‌دانند در ایران کارکردن با این شرایط مشکل است.»
علی رهبری در نخستین اقداماتش برای احیای کنسرت سمفونیک تهران برنامه‌ای طرح کرده بود که با عنوان «از مهر تا مهر» در رسانه‌ها مطرح شد. در این برنامه پیش‌بینی شده بود که ارکستر سمفونیک تهران تا پایان سال جاری آثاری از ولفگانگ آمادئوس موتزارت، لودویگ فان بتهوون، یوزف هایدن، پیوتر ایلیچ چایکوفسکی، ماکس بروخ، هکتور برلیوز، مانوئل دوفایا و مرتضی حنانه را اجرا کند.
علی رهبری در نظر داشت برای سال آینده نوازندگان آثاری از چایکوفسکی، حسین دهلوی، مرتضی حنانه، حسن ریاحی و فردریک شوپن را با کیفیت قابل عرضه در صحنه‌های جهانی عرضه کند.
برای تحقق این برنامه ۷۵ نوازنده ارکستر سمفونیک تهران می‌بایست از نظر مالی تأمین باشند و بتوانند ساعت‌ها تمرین کنند. پیروز ارجمند، مدیر پیشین دفتر موسیقی ارشاد اسلامی می‌گوید علی رهبری موفق شده بود انگیزه خوبی در نوازندگان جوان ایجاد کند. اما انگیزه فقط کافی نیست و بودجه کافی هم باید در اختیار ارکستر قرار داد.
علی رهبری در نامه خداحافظی‌اش به این نکته اشاره کرده که در ایران می‌توان یک ارکستر سمفونیک حرفه‌ای با معیارهای جهانی داشت، اما پیش‌شرط آن استقلال هنرمندان از نهادهای نظارتی‌ست.
گمانه‌زنی‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه قرار است بردیا کیارس، موسیقی‌دان جوان ایرانی رهبری ارکستر سمفونیک تهران را به عهده بگیرد. کیارس این گمانه‌زنی‌ها را رد کرده است.
پس از آنکه فرهاد فخرالدینی از مدیریت هنری و رهبری ارکستر ملی ایران استعفا داد، بردیا کیارس به جای او منصوب شد. فخرالدینی هم مانند رهبری در اعتراض به وابستگی ارکستر ملی به بنیاد رودکی استعفا داده بود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر