گاسپار ایپکیان ارمنی نخستین شهرداری بود که حقوق شهروندی ساکنان تهران را مورد عنایت ویژه قرار داد. وی مردی ادیب، فاضل و خدمتگزاری لایق بود.
«محبت نیوز» – وی در سال ۱۲۹۵ هجری شمسی بنا به درخواست ارمنیان تهران، برای تدریس در مدرسه هایکازیان به تهران آمد و در این مدرسه تا سال ۱۲۹۸ هجری شمسی به تدریس پرداخت.
از آن تاریخ به بعد مدت دو سال به عنوان بازرس کل آموزش و پرورش تهران خدمت نمود. او چون مطالعات و اطلاعات وسیعی در هنر تئاتر داشت، چند گروه تئاتر تشکیل داد و با همکاری همسر خود، “هریپسیمه خسرویان” که از ارامنه ایران بود و چند هنرمند آماتور چندین نمایشنامه به روی صحنه آورد که از آن جمله می توان به سه نمایشنامه طنزآمیز از مولیر، نمایشنامه نویس فرانسوی و نمایش نامه گدایان بزرگوار اثر طنزنویس معروف ارمنی، هاکوپ بارونیان، اشاره کرد.
قابل ذکر است که ایپکیان دو نمایشنامه نیز به زبان فارسی به روی صحنه برده است.
- بیشتر بخوانید: فرزند پارسیگوی «ملت ارمنی» به کهریزک افتاد
“گاسپار ایپکیان” که به عنوان اولین رئیس دوره جدید فعالیت بلدیه (شهرداری نوین) در تهران از وی یاد میشود و از سال ۱۳۰۰ به این مقام منصوب شد، تأمین روشنایی خیابانهای لالهزار، امیریه، علاءالدوله و اسلامبول را در کارنامه خود به ثبت رساند و هماو بود که صاحبان دکانهای لالهزار، علاءالدوله (فردوسی کنونی) و ناصریه (ناصرخسرو بعدی) را موظف کرد تا درهای مغازه هاشان را کرده و تابلوهایی خوانا بر سردرِ محل کسبشان نصب کنند.
در زمان ریاست گاسپار ایپکیان، و در سال ۱۳۰۲ پیریزی و احداث وزارت خارجه، عمارت شهربانی کل کشور و ساختمان وزارت جنگ را در محدوده میدان مشق سابق شروع کرد و کوشید تا بلدیه را صاحب خانهای کند که متناسب با حجم مسؤولیتهایش باشد و با چنان نیتی در فاصله سالهای ۱۳۰۰ تا ۱۳۰۲ به فکر احداث بنای بلدیه در میدان توپ خانه افتاد و فضای آن را که زمان ناصرالدینشاه محل سکونت و تمرین توپچیها و زنبورکچیهای حکومتی بوده به فضای سبز تبدیل کرد.
- بیشتر بخوانید: «موسیو میناسیان» اسطورهای برای همه فصول +عکس
در همان سالها بنیان ساختمان وزارت بهداری در شرق میدان را گذاشت و بنایی احداث کرد که کمی بعد تشکیلات بهداشتی تهران را در خود جای داد و تشکیلات نظمیه کل مملکتی و اداره عبور و مرور را هم در اطراف همان میدان تأسیس کرد و گفته میشود نخستین شهرداری بود که حقوق شهروندی ساکنان تهران را مورد عنایت ویژه قرار داد.
ایپکیان از ارمنیان امپراتوری عثمانی و مردی ادیب، فاضل و خدمتگزاری لایق بود. وی در سال ۱۲۹۵ هجری شمسی بنا به درخواست ارمنیان تهران، برای تدریس در مدرسه هایکازیان به تهران آمد و در این مدرسه تا سال ۱۲۹۸ هجری شمسی به تدریس پرداخت. از آن تاریخ به بعد مدت دو سال به عنوان بازرس کل آموزش و پرورش تهران خدمت نمود.
حضور ایپکیان در شهرداری تهران چندان دوامی نداشت و پس از ۲۴ ماه در سال ۱۳۰۲ از این سمت برکنار گردید و جای خود را به سرتیپ بوذرجمهری داد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر